23/5/14


Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο

Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα

Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Η Χρυσή Αυγή ξαναμπαίνει ορμητικά στο προσκήνιο, χωρίς καν η ίδια να το παλέψει: αυτό είναι το πιο αποτρόπαιο αποτέλεσμα της –ενορχηστρωμένης από τη ΝΔ και διάφορα media– εκστρατείας που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, περί προσπάθειας προσεταιρισμού της ψήφου της Χρυσής Αυγής από το ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα χειρότερα, δήθεν συμφωνίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοναζί επανέρχονται λοιπόν, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα.

Αυτό είναι το πρωτοφανές και το πιο επικίνδυνο: το ότι συζητάμε για τη Χρυσή Αυγή ως υποτιθέμενο ρυθμιστή των αποτελεσμάτων της ερχόμενης Κυριακής όχι εξαιτίας των επιδόσεών της στον Δήμο της Αθήνας ή στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση νιώθει ότι εξυπηρετείται με το να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα της «συνεργασίας» με τους νεοναζί. Χθες μάλιστα έμαθα ότι η κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χρέωσε σε οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και εμένα, «ανοίγματα» στη Χρυσή Αυγή. Το είπε για τη συνέντευξή μου στο ΣΚΑΪ, όπου, θυμίζω, δήλωνα: «Θεωρώ αποτρόπαιο, βλακώδες και πολιτειακά επικίνδυνο, η ΝΔ, το κόμμα το οποίο μέχρι πρότινος είχε υποπλοίαρχο τον άνθρωπο που είχε σηματοδοτήσει εμβληματικά τη σύνδεση της άκρας δεξιάς με τη δεξιά, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ επειδή ένας διαμερισματικός σύμβουλος της ΧΑ έστειλε μια επιστολή στον υποψήφιο δήμαρχο. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά καλύπτομαι πλήρως από τον τρόπο με τον οποίο εξέφρασε τη θέση αυτή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που λέει» (παραθέτω ξανά τα λόγια του) «σε νεοναζί και εγκληματίες δεν κάνουμε κανένα άνοιγμα, δεν τους θέλουμε. Αυτό το λέω συνειδητά. Αντιλαμβάνομαι ότι το 16% των ψηφοφόρων δεν είναι νεοναζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και προσωπική ευθύνη: δεν υπάρχει έλλειψη γνώσης για το τι εστί Χρυσή Αυγή σήμερα». Και συνέχιζα στον ΣΚΑΪ, λέγοντας: «Σε αυτό να είμαστε καθαροί. Κι αν κάποιος χώρος είναι καθαρός σε αυτό το θέμα είναι ανέκαθεν η αριστερά, γιατί η Αριστερά είναι το θύμα της άκρας Δεξιάς».

Η ανάδειξη της αντιμετώπισης του νεοναζισμού σε αυτοτελές πολιτικό διακύβευμα, μη υποκείμενο σε συμψηφισμούς εξαιτίας της βαρύτατης πολιτειακής και γενικότερης απαξίας που έχει ως τέτοιο, είναι διαρκές ζητούμενο μιας πολιτικής κοινότητας που θέλει να παραμείνει δημοκρατική. Την χειρότερη, την πιο εφιαλτική της επίδοση σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία η ΝΔ την κράτησε για το τέλος…  Τις χειρότερες, τις πιο νοσηρές για τη δημοκρατία υπηρεσίες της πρόσφερε δωρεάν αυτήν τη βδομάδα. Το στίγμα αυτό δεν θα μπορέσει να ξεθωριάσει εύκολα.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

http://rednotebook.gr/details.php?id=12648



Αρχειοθήκη ιστολογίου