5/5/14




http://www.efsyn.gr/?p=194544

Ο αντιφασισμός του κ. Σαμαρά

του Δημήτρη Χριστόπουλου*

Εκλεισε μήνας από τότε που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο Μπαλτάκου- Κασιδιάρη και είναι σαν να μην έγινε τίποτε. Ή, ακριβέστερα, έγινε κάτι: εκλήθη ο δεύτερος από τον εισαγγελέα για χρήση παράνομου αποδεικτικού υλικού. Για την ταμπακιέρα όμως; Τίποτε… Oπως έχω υποστηρίξει, ήδη από την επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης του βίντεο, η χρήση της candid camera είναι μεν κολαστέα, αλλά υπάρχει ένα πιο κρίσιμο νομικοπολιτικό ζήτημα: Οι δύο φίλοι δεν κάνουν μια ιδιωτική συζήτηση, αλλά συνομιλούν «στα πλαίσια των ανατιθεμένων σ’ αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων [που] υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική», επιτρέποντας τη χρήση ακόμα και παράνομου αποδεικτικού υλικού, κατά την ίδια τη νομολογία του Αρείου Πάγου.

Αρα, εδώ χρειάζεται άλλος εισαγγελέας να καλέσει τον κ. Μπαλτάκο, να θεμελιώσει αυτά που λέει. Οχι απλώς εισαγγελικές παρεμβάσεις μην τυχόν βγουν κι άλλα βίντεο… Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας μεταθέτει διαρκώς την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το δυσάρεστο θέμα και φυσικά κάποια ερωτήματα μένουν ανοιχτά. Ωστόσο, το θεμελιώδες δεν αλλάζει: ο κυβερνήτης της σύμπλευσης Δεξιάς-Aκρας Δεξιάς δεν είναι ο υποπλοίαρχος που εγκατέλειψε το σκάφος, αλλά αυτός που τον τοποθέτησε και συνεχίζει να κυβερνά.

Είναι γεγονός ότι η Δεξιά, σε κρίσιμες ώρες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, στοιχήθηκε πίσω, δίπλα ή μπροστά από την Ακροδεξιά κάθε φορά που έδειχνε ότι –ή νόμιζε πως– αμφισβητούνταν το καθεστώς της. Αυτό δείχνει να κάνει και τώρα, αλλάζοντας τη μεταπολιτευτική της συμπεριφορά. Η προσωπικότητα του αρχηγού της, άλλωστε, δεν της αφήνει πολλά περιθώρια. Ακόμη και σε πιο «εύκολες» συγκυρίες, ο κ. Σαμαράς αυτό εκπροσωπούσε: Το 1989 (στη γνωστή πλέον συνέντευξη στην «Εποπτεία») μιλώντας για τη μειονότητα της Θράκης είπε πως όταν ο ίδιος θα φτάσει εξήντα χρόνων, αν κυβερνάει, θα μας έχει εν τω μεταξύ απαλλάξει από την παρουσία της: «οι Τούρκοι [της Θράκης] θα ’χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία», έλεγε. Εθνοκάθαρση α λά Σαμαρά: Αυτή είναι η απόλυτη είδηση της συνέντευξης, και όχι τόσο ότι μιλούσε για «Τούρκους». Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Εβραϊκή Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, για να δείξει πόσο αντιρατσιστής είναι, είπε ότι ο «αντιρατσισμός είναι στο DNA του Ελληνα». Δεν το έχει ο άνθρωπος…

Ενας δεξιός πολιτικός που στους καλούς καιρούς κοιτάει δεξιά του τι κάνει στα σημερινά μποφόρια της κρίσης; Κάνει το ίδιο, και πιο εμμονικά, διότι εκεί ανήκει. Η πάγια ολίσθηση προς τον ιδεολογικό αυταρχισμό και την «πολιτική της πυγμής», η πυκνή αναφορά σε «εθνικώς» και «αντεθνικώς δρώντες», που γνώρισε νέες δόξες τις τελευταίες μέρες στον δρόμο για τις ευρωεκλογές, έχουν πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στον τρόπο με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίζεται την οδύνη στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Το ότι αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα έχουν πλέον εγκαταλείψει την προσπάθεια εύρεσης κοινωνικών συναινέσεων και υφαίνουν δεσμούς με το βαθύ τους κράτος δεν πρέπει να εκπλήσσει όσους έχουν, στοιχειώδη έστω, γνώση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Κυρίως όμως δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους όλους όσοι παρακολουθούμε μια πολιτική τερατογένεση «στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία», όπως συνηθίζουμε να επαιρόμαστε.

Αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα σταματήσουν.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

* O Δημήτρης Χριστόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Αρχειοθήκη ιστολογίου