14/4/14

Για τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μονόδρομοι δεν υπάρχουν στην ιστορία.  Σταυροδρόμια υπάρχουν. Σε τέτοιο είμαστε στην Ευρώπη. Είναι η τρίτη φορά στον τελευταίο αιώνα που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τρίτο «λάθος» δεν συγχωρείται…

H έκβαση αυτού του αγώνα μας καθορίζει.  Η μάχη των ευρωεκλογών είναι υπαρξιακή.  Αν νικήσει η Αριστερά στην Ελλάδα, έχουμε ελπίδες να σπείρουμε την αμφισβήτηση σε όλη την Ευρώπη. Ειδάλλως, είναι δύσκολα τα πράγματα για μας και τις γενιές που έρχονται.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι άνθρωποι διαλέγουν το δρόμο τους διεκδικώντας. Επιλέγουν. Το να είμαστε πραγματικά σκεπτικοί και ανήσυχοι για το πού τραβάει η Ευρώπη σήμερα μας απαλλάσσει από την υποταγή στους ευρωλαγνικούς μύθους και τις εθνικιστικές δοξασίες που πλασάρονται ως «λύσεις».

Το χειρότερο που μας περιμένει σήμερα είναι η εδραίωση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε συνδυασμό με τον ακροδεξιό εθνικισμό που αναβιώνει εμφατικά.  Δεν πείθουν τα κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά  δάκρυα για την ακροδεξιά αφύπνιση στην Ευρώπη. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι το λίπασμα του ευρωπαϊκού εθνικισμού. Όπως έστρωσε λοιπόν θα κοιμηθεί.

Για την ανατροπή αυτού του δυσοίωνου συνδυασμού, είναι απαραίτητος, πιστεύω, ένας σύγχρονος, κριτικός, ριζοσπαστικός ευρωπαϊκός λόγος της Αριστεράς.. Η Αριστερά πρέπει να έχει συμπαγή ευρωπαϊκό λόγο. Και, αντίστροφα: η Ευρώπη οφείλει να έχει και αριστερό λόγο. Η σύνθεση «είμαστε με την πολιτική οικοδόμηση της Ευρώπης και για το λόγο αυτό είμαστε εναντίον αυτής της Ευρώπης» είναι μια κατεξοχήν αριστερή σύνθεση που αξίζει.

Εκεί βλέπω το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό είμαι υποψήφιος. Χαίρομαι διότι η πορεία μου στο χώρο στης Αριστεράς των δικαιωμάτων κατεξοχήν εντάσσεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική και προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’αυτό είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο, του οποίου το εύρος και η ποιότητα αφήνει ισχυρή αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς.

Στην Ελλάδα, η Αριστερά να νικήσει. Η Ευρώπη να στρίψει αριστερά.



Δημήτρης Χριστόπουλος, 14 Απριλίου 2014

Αρχειοθήκη ιστολογίου