14/10/11





Ο Δημήτρης Χριστόπουλος (1969) διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα του εγγράφονται στην ευρύτερη θεματική της θεωρίας του κράτους, του δικαίου και των δικαιωμάτων σε εφαρμοσμένη, συγκριτική και ιστορική προοπτική.  To 1996, με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη ιδρύσαν το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων του οποίου έκτοτε διευθύνουν τη Σειρά Μελετών στις εκδόσεις Κριτική ως το 2009 και κατόπιν στις εκδόσεις Βιβλιόραμα. Ύστερα από μακρά πορεία στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1997 -2013), πρόεδρος της οποίας υπήρξε από το 2003 ως το 2011, σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα στο χώρο των δικαιωμάτων.  

Παρεμβαίνει συχνά στον ελληνικό και διεθνή τύπο με άρθρα και συνεντεύξεις του σε ζητήματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του.  
Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται: 


Μονογραφίες          

Droit, Europe et minorités – critique de la connaissance juridique, Ed. Ant. Sakkoulas, Aθήνα, 2000

Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας, Όψεις της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας, εκδ. Κριτική: Αθήνα, 2002 

Ποιος είναι έλληνας πολίτης; To καθεστώς ιθαγένειας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις αρχές του 21ου αιώνα, Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα: 2012

Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των Δικαιωμάτων, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα: 2013
Η κρίση των δικαιωμάτων, ηλεκτρονικό βιβλίο Xbooks και εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα: 2015 http://www.chronosmag.eu/index.php/christopoulos-xbook01.html
Επιμέλειες
Το μειονοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα - Μία συμβολή των κοινωνικών επιστημών. (επιμέλεια με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη), Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 1997
Νομικά ζητήματα θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα (επιμέλεια), Σειρά Μελετών του Κέντρου Ερευνων Μειονοτικών Ομάδων 2, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 1999.
Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, (επιμέλεια με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2003.
Η Ελλάδα της μετανάστευσης, (επιμέλεια με τον Μίλτο Παύλου) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2004.
1953-2003: Τα δικαιώματα στην Ελλάδα  από το τέλος του εμφυλίου στο τέλος της μεταπολίτευσης, (επιμέλεια με τον Μιχάλη Τσαπόγα) Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004.
Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα, (επιμέλεια με τους: Λ. Καραμπίνη, Γ. Ζιώγα, Γ. Σταυρακάκη), Εκδ. Νεφέλη, Αθήνα, 2006.
Το ανομολόγητο ζήτημα των μειονοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη, (επιμέλεια) Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, Σειρά Μελετών ΚΕΜΟ, 2008.
Ιδιότητα του πολίτη – Πολιτικός λόγος, κανόνες και ιστορία σε συγκριτικές προοπτικές (επιμέλεια με τον Γ. Κουζέλη), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2012.
O θεός δεν έχει ανάγκη Εισαγγελέα – Εκκλησία, Βλασφημία και Χρυσή Αυγή, (εισαγωγή – επιμέλεια), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εκδ. Νεφέλη Αθήνα, 2013.
Το «βαθύ κράτος» στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία,  Εκδ. Νήσος & Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ Αθήνα - Βρυξέλλες , 2014

«Όλα μπορούν να λεχθούν» ή υπάρχουν «εκείνα που δεν λέγονται»; (εισαγωγή – επιμέλεια), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εκδ. Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2015.

Αρχειοθήκη ιστολογίου