19/5/15


Πρόσκληση ενδιαφέροντος 

για συμμετοχή σε συνέδριο - δρώμενο: 

Λογοκρισίες στην Ελλάδα

6-8/12/2015, ΑΘΗΝΑ
Τεχνόπολις
Γκάζι
Πειραιώς 100

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οργάνωση
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης
και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τμήμα Εικαστικών
και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

επιστημονική επιτροπή
Λεωνίδας Εμπειρίκος,
Γιάννης Ζιώγας,
Νίκος Παναγιωτόπουλος,
Πηνελόπη Πετσίνη,
Δημήτρης Χριστόπουλο

Λογοκρισία υπάρχει.

Έχει παγκόσμια και διαχρονική διάσταση. Η λογοκρισία παραβιάζει μια από τις πλέον σημαντικές ανθρώπινες αξίες: εκείνη της ελευθερίας έκφρασης και έρευνας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, η λογοκρισία δεν έχει αποτελέσει αυτοτελές αντικείμενο διεπιστημονικής έρευνας παρά μόνο σποραδικά και από λίγους, κυρίως με την αφορμή λογοκριτικών πράξεων που απασχολούν την επικαιρότητα εξαιτίας της επικοινωνιακής τους εμβέλειας και της αμφίδρομης ευαισθητοποίησης τμημάτων της κοινής γνώμης: είτε υπέρ, είτε εναντίον τους. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, τόσο σε ιστορικό βάθος όσο σε κοινωνική διείσδυση, τα φαινόμενα λογοκρισίας δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί στην Ελλάδα.

Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νέφελη και την ομάδα Πλατφόρμες ο συλλογικός τόμος Όψεις Λογοκρισίας στην Ελλάδα εξαιτίας μιας ευτυχούς συνάντησης με αφορμή τη γνωστή περίπτωση λογοκρισίας στην έκθεση Outlook το 2003 στην Αθήνα. Στη συνέχεια, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, υπό την ευθύνη του Δημήτρη Χριστόπουλου ξεκίνησε μάθημα ελεύθερης επιλογής υπό τη μορφή διεπιστημονικού σεμιναρίου με τίτλο Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία.

Το συνέδριο – δρώμενο "Λογοκρισίες  στην Ελλάδα" επιχειρεί να διευρύνει την παραπάνω προσπάθεια ανάδειξης, ανάλυσης και τεκμηρίωσης του φαινομένου της λογοκρισίας, συγκεντρώνοντας τεκμήρια, πειστήρια και πρωτότυπες αναλύσεις σχετικές με το ζήτημα σε όλες τις πιθανές εκδοχές με τις οποίες έχει εμφανιστεί και συνεχίζει να εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος εδώ

Αρχειοθήκη ιστολογίου