22/4/14



ΕΘΝΟΣ

Στην πρώτη γραμμή κατά της ακροδεξιάς

Σε καιρούς αξημέρωτους, σαν τους δικούς μας, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με το έργο και τη στάση ζωής τους δείχνουν όχι απλά παρόντες αλλά και πρόθυμοι να δώσουν όνομα σε ό,τι ο κόσμος μας ο συγκαιρινός φοβάται έστω και να κοιτάξει.

Στην πρώτη γραμμή κατά της ακροδεξιάς
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος, είναι ένας από αυτούς. Είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ενεργός διανοούμενος με σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα μειονοτήτων, μετανάστευσης, ακροδεξιάς, ιθαγένειας και δικαιωμάτων γενικότερα.
Ασχολούμενος επί πολλά χρόνια με τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσφατα συντόνισε την εκπόνηση επιστημονικής έρευνας σχετικής με τους θυλάκους της ακροδεξιάς στους μηχανισμούς του κράτους, η οποία αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για την ανίχνευση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής αλλά και τις επιδράσεις της στις πολιτικές εξελίξεις. Με σειρά παρεμβάσεών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει φωτίσει σημαντικές πλευρές του ζητήματος.
Έχει μια υπέροχη οικογένεια, είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και γενική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένα Κατσίμη, και έχουν τρία παιδιά.
«Η απόφαση της υποψηφιότητάς μου είναι προϊόν μιας μακράς προσωπικής διαδρομής και στα χρόνια της κρίσης απέκτησε βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο ίδιος στο «Εθνος της Κυριακής».


Ο Δημήτρης Χριστόπουλος με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά.

Η ατζέντα
«Υπό την έννοια αυτή, η δική μου ατζέντα, τα δικαιώματα, η μετανάστευση, η ακροδεξιά εντάσσονται ως προτεραιότητα στην ευρύτερη στρατηγική της Αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι υπαρξιακή. Αν νικήσει η Αριστερά στην Ελλάδα, έχουμε ελπίδες να σπείρουμε την αμφισβήτηση σε όλη την Ευρώπη. Ειδάλλως είναι δύσκολα τα πράγματα για μας και τις γενιές που έρχονται. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, θα φάει τα μούτρα της. Η Ευρώπη πρέπει να στρίψει. Αν δεν το κάνει, πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Οπως το έχει ξανακάνει με χαρακτηριστική ευκολία δύο φορές τον τελευταίο αιώνα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι το γαλατικό χωριό της Ευρώπης. Ο αγώνας είναι ευρωπαϊκός. Ο αγώνας για να μπορέσει να αποδώσει σημαίνει ότι χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη έστριψε κυνηγώντας τον ακροδεξιό εθνικισμό. Αρα όταν κλαίνε κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί γιατί θα βγουν ακροδεξιοί και εθνικιστές τον Ιούνιο θεωρώ τα δάκρυά τους κροκοδείλια».
Οσο για το αν έχουν πληγεί τα δικαιώματα στην εποχή του μνημονίου, ο ίδιος δεν διστάζει να απαντήσει ότι «τα δικαιώματα στην εποχή της κρίσης είναι δικαιώματα σε κρίση. Η Δημοκρατία στην εποχή της λιτότητας είναι Δημοκρατία σε λιτότητα και χρειάζεται μια ολική προσπάθεια ανάταξης όλων αυτών των πραγμάτων. Εχουν ευθύνη και οι πολίτες γι' αυτή την κατάσταση. Οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Το σίγουρο είναι ότι ζούμε σε μια μετάβαση και αυτή η μετάβαση δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Ο Γκράμσι έλεγε ''τη στιγμή που το παλιό πεθαίνει, το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα, είναι η εποχή των τεράτων''. Αυτό βιώνουμε σήμερα», καταλήγει.

Το μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή
Ο 45χρονος υποψήφιος ευρωβουλευτής θέλει να ασχοληθεί κυρίως με τα ζητήματα μετανάστευσης, τα οποία θεωρεί ότι είναι απολύτως χρήσιμα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Οπως σημειώνει, «αν κάποιοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι καμία διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα δημοσιονο-μικά, προσωπικά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και στα μεταναστευτικά δεν έχει γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική καταγραφής των μεταναστών, προκειμένου να γίνει ένας δίκαιος καταμερισμός αυτών των ανθρώπων. Μας λένε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το μεταναστευτικό είναι στην προτεραιότητά τους και το μόνο που κάνουν είναι να πουλάνε ακροδεξιά ρητορεία».

Αρχειοθήκη ιστολογίου