18/2/14



      
 
Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
      Η κρίση γίνεται καθεστώς. Τα χαρακτηριστικά της εδραίωσης στον ελληνικό κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό αυτού που ευθύς ονομάστηκε ‘κρίση’ είναι τέτοια που αγγίζουν την κανονικότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη ίδια τη χρηστική αξία του όρου «κρίση». Η νέα κανονικότητα όμως είναι κοινωνικά εύθραυστη: εγκλείει μέσα της το ιστορικό ενδεχόμενο νέων κρίσεων, νέων ανωμαλιών και καταστάσεων έκτακτων. Η αδιάγνωστης έκβασης μετάβαση που βιώνει πλέον η ελληνική κοινωνία μας θέτει επειγόντως ενώπιον της ανάγκης μιας συστηματικής ανάδειξης των οικονομικών, εργασιακών και δημοσιονομικών  της όρων θεσμικών προδιαγραφών και πολιτειακών προϋποθέσεών της ρεαλιστικών, δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών συνθηκών υπέρβασης καθώς και της πλαισίωσης της συγκυρίας από συγκριτικά παραδείγματα εθνικών εμπειριών που βιώνουν αντίστοιχα ‘την κρίση ως καθεστώς’

Στρογγυλή τράπεζα
·         Δημήτρης Δαλάκογλου (Πανεπιστήμιο Sussex) «Ποιά δημοκρατία; ποιά κοινωνία;»
·         Meriç Özgünes (εμπειρογνώμονας  Ε.Ε.)  «H κρίση ως καθεστώς στην Ελλάδα μέσα από την τουρκική εμπειρία»
-          Martin Lafforgue (κοινωνιολόγος και διπλωμάτης): «Οι κρίσεις της Αργεντινής:  η θέση τους στον λόγο περί κρίσης στην Ελλάδα»
·         Maya Stoyanova (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Γίναμε όντως Βουλγαρία;»
·        Χρήστος Ηλιάδης (Δρ. Πολιτικών Επιστημών): «Η κρίση ως 'κατάσταση' και η κατάσταση της Κρίσης».

Σχολιάζουν:
·     Σάββας Ρομπόλης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ
·       Δημήτρης Χριστόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ακολουθεί συζήτηση.  Συντονίζει ο Αλέξης Οικονομίδης, δημοσιογράφος. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 στις 18:30.


Αρχειοθήκη ιστολογίου