1/6/13

Ο Δ. Χριστόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, μίλησε στις 19/9  στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη. Για τη δολοφονία του 34χρονου, Παύλου Φύσσα,
μεταξύ άλλων, είπε:
«Η συζήτηση περί ενίσχυσης του "ποινικού οπλοστασίου" μιας χώρας, έναντι εγκλημάτων που τελούνται συστηματικά, έχει νόημα εφόσον εξαντληθεί το υφιστάμενο "ποινικό οπλοστάσιο".
Εδώ έχουμε το φαινόμενο, να μην έχει καν χρησιμοποιηθεί. Αυτό θυμίζει συζητήσεις που γίνονται, όταν για διάφορους, πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, προσπαθούμε να στήσουμε διάφορους αντιπερισπασμούς, λέγοντας "δεν φταίμε εμείς, φταίει το ότι η έννομη τάξη δεν δίνει τη σχετική δυνατότητα". Μα είναι δυνατόν η ελληνική έννομη τάξη να μη δίνει τη δυνατότητα δίωξης μιας εγκληματικής ομάδας; Να μη δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί μια ηθική αυτουργία, η πολιτική ηγεσία ενός κόμματος που ωθεί τον κόσμο στη διέγερση; Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Να εφαρμοστεί λοιπόν ο νόμος και από εκεί και πέρα αν δούμε ότι η εφαρμογή του δεν αρκεί προκειμένου να υπάρξουν τα θεμιτά αποτελέσματα, τότε να συζητήσουμε την πιθανή διεύρυνση του "ποινικού οπλοστασίου" σε όποια κατεύθυνση κριθεί σκόπιμο».
                                                            * Για την Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη:
«Καταρχήν, για ποιο λόγο η αστυνομία δεν έχει κάνει-ως οφείλει- τη δουλειά της; Είτε υπάρχει ανοχή , λόγω συμπάθειας, είτε απόσταση , λόγω φόβου. Η απόσταση λόγω φόβου είναι ακόμα χειρότερη διότι είναι σαν να ομολογεί ο πολιτειακός μηχανισμός της καταστολής, ότι υποκλίνεται μπροστά στην οργανωμένη εγκληματική συμμορία. Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγουμε στο ότι έχουμε να κάνουμε με απραξία των διωκτικών μηχανισμών. Η απραξία αυτή μεταφέρεται από τον βραχίονα, που είναι η αστυνομία, στο νόμο και στον εγκέφαλο που είναι η Δικαιοσύνη. Για ποιο λόγο; Εδώ έχουμε να κάνουμε με συστηματική ιδεολογική αδράνεια της ελληνικής δικαιοσύνης και με την αναδίπλωση στο εσωτερικό της ελληνικής δικαιοσύνης ακραίων συντηρητικών μηχανισμών, θυλάκων και ιδεολογιών, οι οποίοι με τη σειρά τους θεωρούν ότι τα φαινόμενα ακραίου δεξιού εξτρεμισμού -δεν συζητώ για τη δολοφονία φυσικά εδώ-, δεν είναι και ολικά απαράδεκτα, έχουν τη σημασία τους και μπορώ να σας αναφέρω και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι οποίες αφού βγήκαν, έλαβαν αποδοχή μόνον από τη Χρυσή Αυγή».
                                                                         «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχειοθήκη ιστολογίου