3/11/08

Νέες Κυκλοφορίες



Δελτίο Tύπου

Κυκλοφορεί 10/11/08
ΤΟ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

Επιμέλεια: Δημήτρης Χριστόπουλος
Σειρά: ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ - ΚΕΜΟ
Σελ. 224, ISBN: 978-960-218-602-2



ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το θέμα των μειονοτήτων στην Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε μια ιδιότυπη πολιτειακή αφάνεια: είναι επισήμως ανύπαρκτο. Για το λόγο αυτό, το βιβλίο παραπέμπει στην έννοια του ανομολόγητου. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει πιο κατάλληλη εφαρμογή και χρήση του όρου απ’ ό,τι στα ζητήματα που άπτονται της ιστορίας και της θέσης των μειονοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη: αυτά κατεξοχήν ανήκουν στη σφαίρα του ανομολόγητου. Αν τα γνωρίζουμε, γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά. Αν δεν τα γνωρίζουμε, ακόμη καλύτερα…
Αυτός ο συλλογικός τόμος εκφράζει άλλη άποψη. Συζητά το θέμα μακριά από δογματισμούς και μυθοποιητικές θεωρήσεις, οι οποίες έχουν επιβάλει το καθεστώς αποσιώπησης που όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από δύο γενιές. Οι συγγραφείς του τόμου, νομικοί με θητεία στο χώρο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προσεγγίζουν το μειονοτικό φαινόμενο, αναδεικνύοντας με κριτικό πνεύμα ελλείμματα δημοκρατίας και διαφάνειας που αφορούν τόσο τη θέση των μειονοτικών ανθρώπων στην ελληνική έννομη τάξη όσο και τη θέση των μειονοτήτων στην κοινωνική έρευνα.
Το βιβλίο περιέχει μελέτες των Νίκου Αλιβιζάτου, Δημήτρη Δημούλη, Χρήστου Παπαστυλιανού, Μιχάλη Τσαπόγα, Κωσταντίνου Τσιτσελίκη και Δημήτρη Χριστόπουλου.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΚΕΜΟ)

Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (http://www.kemo.gr/) ιδρύθηκε το 1996. Είναι ένας χώρος που φιλοξενεί νέους επιστήμονες και καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Σκοπός του είναι η πολυδιάστατη έρευνα της παρουσίας μειονοτικών ομάδων, γλωσσών και πολιτισμών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Σε αυτή τη διεπιστημονική προοπτική εντάσσεται η Σειρά Μελετών που κυκλοφορεί στις εκδόσεις Κριτική.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα γνωστικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο των μειονοτήτων, της ιδιότητας του πολίτη, της μετανάστευσης κ.λπ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου